78 okunma

Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi’nde Gençlere Altın Öğütler

ABONE OL
Kasım 14, 2023 13:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlerin donanımlarını arttırmak, istihdamına katkı sunmak, gelecek ve kariyer planlarına ışık tutmak amacıyla Başiskele Belediyesi tarafından Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi'nin ikincisi dün üst düzey ve yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel Başiskele’de hizmete açılan Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi'nde düzenlenen zirvenin moderatörlüğünü haber spikeri ve programcı Cem Öğretir gerçekleştirdi. Akademisyenler başta olmak üzere siyasetten ve iş dünyasından önemli isimleri gençlerle buluşturan zirvenin açılış oturumunu ise zirvenin ev sahibi Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü yönetti.

BAŞKAN ÖZLÜ: “BAŞİSKELE’NİN GENÇLERİ EN İYİSİNİ HAK EDİYOR”

Programın açılış konuşmasını yapan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “Çok heyecanlıyım. Kariyer Zirvesi’ni ikinci kez gerçekleştiriyoruz. Genç kardeşlerimizin kariyer noktasına bir katkı sağlamak istiyoruz. Kişisel bir serüven olduğu kadar şehirlerin ve ülkenin yolculuğu bu aslında. Bugün alanında çok başarılı insanlarla oturumlar yapacağız ve tecrübelerinden istifade edeceğiz. Gelecek yüzyılımızın mimarı gençlerimiz için önemli bir organizasyon bu. Kocaeli’de en iyi gençlik merkezine ve kütüphanesine sahipsiniz. Çünkü Başiskele’nin gençleri en iyisini hak ediyor” dedi.

Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi'nin açılış oturumunun katılımcıları, ilimizdeki üniversitelerin rektörleri oldu.

CANTÜRK: “KENDİNİZE İNANIN”

Oturumda ilk konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “İnsan haklarının ihlaline sebep olan İsrail’in Filistin’e saldırılarını kınıyorum. Türkiye’nin yeni yüzyılı gençlerimizin kariyer vizyonuyla şekillenecektir. Üniversitemiz, ülkenin önemli üniversiteleri arasına girdi. Dev bir aile olmanın bilinciyle hedeflerimize ilerlemeye çalışıyoruz. Başarılı bir kariyer sadece bilgiye dayalı değildir. Kariyerlerinizi geliştirmek için iletişim becerilerinizi geliştirin. Kendinize inanın. Bu zirve sadece kariyeriniz için değil ülkemizin geleceği için de fırsattır” ifadelerini kullandı.

MANTAR: “AVRUPA’DAKİ EĞİTİMDEN FARKI YOK”

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Bizlerin bilimde ve teknolojide ileride ve güçlü olmamız gerekiyor. Bizim kendimizi iyi tanımamız lazım. Bizim kendimize güvenmemiz gerekiyor. Bizim eğitimimizin Avrupa’daki eğitimden farkı yok. Bunun farkı algı mühendisliği. Yurt dışına gidelim deniyor, Türkiye’deki eğitimin batıdaki eğitimden ciddi bir farklılığı yok. Dünyanın dev şirketleriyle rekabet edebilecek durumdayız. GTÜ olarak eğitim ve araştırma noktasına dünyanın sayılı üniversiteleri arasındayız. Ama bunun sektöre ve ekonomik katkıya dönüşmesi gerekiyor” dedi.

ELMAS: “DİPLOMA SORULMAMAYA BAŞLANDI”

Kocaeli Sağlık ve Teknik Üniversitesi (KOSTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, “Diplomayla işe girme oranları dünyada azaldı. Diploma sorulmamaya başlandı. Yetkinliğini soruyoruz. Giderek artacak bir oran bu. Üniversitelerin düzenli eğitimlerinin modası hızla geçmek üzere. Bir dönüşüm içerisindeyiz. Türkiye de bu dönüşümün tam içerisinde. Bir şekilde yöneticilik yaparak gidiyoruz. Ama sürekli bir değişim içindeyiz. Değişimin içinde olan ayakta kalır” şeklinde konuştu.

BAŞKAN BÜYÜKAKIN: “HATA YAPMAKTAN KAÇMAYIN”

Açılış oturumu ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘Stratejik Liderlik’ oturumu ile konuşma yaparak öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Başkan Büyükakın ‘Stratejik Liderlik’ konuşmasında, şunları anlattı: “Belediyenin birimleri var. Bir tanesi benim işim değil diyor, diğeri onun işiydi diyor. Sonuç olarak bir hata ortaya çıkıyor. Bir bina yapıyorsunuz asansör veya merdiven yok. Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak stratejik bir hedef. Belediyenin varlık sebebi insanların mutluluğu, insanlar için varlar. Biz de bunun için ’Mutlu Şehir’ dedik. 20 yılın öncenin Kocaeli’isinde Seka Park yapmak büyük bir şeydi. Ama biz şimdi birçok SEKA Park yaptık. Artık sıradanlaştı, insanlar daha büyük bir şey istiyorlar. Şimdiden kendinize CV doldurun. Güçlü ve zayıf yönelenlerinizi keşfedin. Nelerim eksik diye bakın. Bu bir algılama anlama faaliyeti. İnsanın sorunları tespit edip onlara meydan okuması lazım.

“LİDER İNANDIRMAK İÇİN İNANMALIDIR”

Mutlu Şehir dediğiniz de bu mu mutlu şehir derler, eleştirirler ve bu sizi zinde tutar. O hedefi doğru koymazsanız yine stratejik bir faaliyeti içerisinde değilsinizdir. Alternatif yoksa seçim yoktur, seçim yoksa karar yoktur. İnsanları inandıramazsanız, o insanların o hedefin peşinden koşması mümkün değil. Motive edebilmek ve inandırmanız için önce bunların sizde olması gerekir. İnandıracak adamın önce inanması gerekir. Liderin stratejik lider olarak tanınabilmesi için açık fikirli olması gerekir. Tartışmalara, yüzleşmelere açık olmalı birilerini susturmamalıdır. Farklı fikirlere açık olmayan insanın lider olması mümkün değildir. İşbirliğine açık olmalıdır. En önemlisi ise hatalarından öğrenen birisi olması gerekiyor. Hata yapmaktan kaçınmayın gençler.”

BAKAN GÖKTAŞ: GELECEK YÜZYILA DAMGASINI GENÇLER VURACAK

Başiskele Belediyesi Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi’nin onur konuğu olarak katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin gelecek yüzyılına gençlerin damga vuracağını ve gençlerin mücadeleden asla vazgeçmemesi gerektiğini belirtti.

Başiskele Belediyesi tarafından alanında uzman konuklarla Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılım gösterdiği Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’ndeki zirveye Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve önceki dönem Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu katıldı.

BAŞİSKELE BELEDİYESİ MÜZİK OKULLARI’NDAN SÜRPRİZ

Programda Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı ses çıkarılması gerektiği mesajı verilirken, konuklar arasında yer alan Başiskele Belediyesi’nin müzik okulu öğrencileri ayağa kalkarak eğitmenleri Fırat Nadir Bilgin’in eşliğinde “Bir Sabah Gelecek, Kardan Aydınlık” ezgisini Filistin’e destek olarak seslendiler. Bakan Göktaş  ve protokolün de dikkatle dinlediği şarkı katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı ve duygusal anların yaşanmasına sahne oldu. Filistin’de yaşanan katliama karşı en güçlü tepkiyi Türkiye’nin verdiğini söyleyen Bakan Göktaş, kariyer zirvesinde kendi hayat hikâyesini anlattı. Brüksel’de doğduğunu ve gurbetçi olduğunu söyleyen Göktaş şu ifadelerde bulundu:

“İLK BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ OLDUM”

“Ailem gurbetçi olarak birçok zorluk çekti ama bize iyi bir hayat verdiler. Benim kariyerim dedemin marketinde başladı diyebilirim. İşçi bir aileden gelip orada tutunmak çok zor. Ben avukat oldum. Ama mevkidaşlarımdan daha çok çalışmam gerekiyordu. Zorluklar karşısında asla yılmadım. Katolik bir okulda okudum ve başörtüsü meselesi orada da var. Ben buna rağmen hakkın yanında olmam gerektiğini biliyordum. Avukatlık tercih edeceğimi söylediğimde babam bana, “Brüksel’de başörtülü avukat kabul etmezler” dedi. Tüm hayalim yıkıldı. Ama vazgeçmedim. Avrupa’nın ilk başörtülü milletvekili oldum. Hukuk tercih ettim ama işletme okudum. Sonra diplomat oldum.

“ÇOK ÇALIŞTIM”

Babam İzmit İmam Hatip Lisesi mezunu. Onu bu yüzden çok anıyorum. Babamın marketinde çalışıyordum. Merkez Hümanist Parti’ye üye oldum. Partiye düzenli gidince kimse bana pek inanmadı. Partim çok küçük bir partiydi. Ben 18’inci sırada yer alıyordum. Orada tercihli sıra var. Babamın marketine gelen herkese bildirilerim vardı. Kapı kapı, pazar pazar dolaştım. Gençlere gittim. O seçimde üçüncü sıradan meclise girdim. 3 yıl belediye meclis üyeliği yaptım ve ardından milletvekili adayı oldum. Ama başörtülü olarak meclise giremeyeceğim söylendi.

“MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİM”

Dikensiz gül bahçesi vadedilse bile bu asla gerçek olmadı. Seçimlerde Avrupa’nın ilk başörtülü vekili oldum. Mücadelemden asla vazgeçmedim. Tüm dünya size karşı olabilir ama siz mücadele ettikçe asla önünüzde engel duramaz. Başörtülü olduğum için çok zor şartlarda çalışma yaptım. Çok büyük mobinglere maruz kaldım. 2015 yılında seçimler yine geldi. Önüme sözde Ermeni soykırımı yasasını getirdiler. Bunu imzalarsan vekil olursun dediler. Ama imzalamadım. Partiden ihraç edildim. 2013 yılında Cezayir Büyükelçisi olarak atandım.

“EN BÜYÜK ŞANSIMIZ ÇOCUKLARIMIZ”

Karşınıza her zaman zorluklar çıkacak ama sizler mücadele etmekten vazgeçmeyin. Yaşım 40 ve önümüzdeki cuma günü 41 yaşında olacağım. Müslüman, kadın olduğum için yaşadığım zorluklar bugün beni ben yapan olaylardır. Sizler de hayatınızda neden bunlar oluyor demeyin. Karar almaktan ve kararlarınızdan vazgeçmeyin. Gelecek yüzyıla damga vuracak olan sizlersiniz. Mücadele etmekten vazgeçmeyin. Ülke olarak en büyük şansımız siz çocuklarımızsınız.

İLHAM VEREN BAŞARI HİKAYELERİ

Gençlerin kariyer hedeflerine ulaşabilmeleri adına büyük bir kazanım sağlayacakları zirvenin 2. oturumunda milletvekilinden yönetmene, genel müdürden CEO’ya birçok şahsiyet konuşma da yaptı.  

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, Türk Belgeselciliğinde işlenmemiş konuları ele alarak özgün ve farklı belgesel filmlere imza atarak dikkatleri üzerine çeken İzmit doğumlu genç yönetmen Zeki Subaşı, teknoloji sektörünün barkod teknolojileri ve mobil iş çözümleri alanlarında faaliyet gösteren Desnet Teknoloji’nin kurucu ortağı ve 12 Yıldız Genç Liderler Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, iki yıl üst üste Türkiye’de Yılın Genç Girişimcisi ödüllerine layık görülen Desnet CEO’su Ömer Ekinci, Otomotiv Sektörü başta olmak üzere birçok sektöre Endüstriyel Otomasyon konusunda hizmet veren, yerli ve milli ilk otomobilimiz TOGG’un Üretim Hattı ve Transfer Sistemleri’ni kuran Robo Otomasyon Genel Müdürü Haluk Özcan bu otumda gençlere ilham veren başarı hikayelerini anlattılar.

GLOBAL SEKTÖRDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Programın 3. oturumunda ise Ford Otosan A.Ş Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Lideri Elif Barutçu ve Goodyear İnsan kaynakları Müdürü Aslı Beyler, Global Sektörde İnsan Kaynakları Yönetimi hakkında bilgi ve deneyimlerini anlattılar.  

TÜRKİYE YÜZYILI TEKNOLOJİSİ KONUŞULDU

Kariyer Zirvesi'nin 5. Oturumu'nda ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Behçet Kartaş ve TUSAŞ Aviyonik Direktörü Dr. Mehmet Kazanbaş “Türkiye Yüzyılı Teknolojisi” hakkında gençlerin ufkunu aydınlatacak değerli bilgiler verdi.

SOSYAL MEDYANIN GELECEĞİ

Tam gençlere göre hazırlanan zirvenin 6. oturumunda dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkisini araştırarak sosyal medyaya Dijital Baba olarak giren Araştırmacı-Yazar Orhan Toker ve genç yaşta medya sektöründe büyük başarılar elde eden gazeteci yazar ve TV sunucusu Taha Hüseyin Karagöz sosyal medyanın geleceği konusunda gençlerle karşılıklı sosyal medyanın verimli ve etkin kullanımı, ülke ve dünya gündemine etkisi, sosyal medyanın zararları ve geleceği konusunda önemli bilgiler paylaştılar. Kariyer Zirvesi için mücbir sebeplerden dolayı Başiskele’ye gelemeyen  Albayrak Medya Grubu İnternet Yayın Editörü Ersin Çelik, telekonferans yöntemiyle zirveye katılarak gençlere sosyal medyanın geleceği hakkında önemli bilgiler verdi.      

KAPANIŞ AHMET ŞERİF İZGÖREN İLE KEYİFLİ SOHBET

Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi'nin son oturumunda yazdığı kitaplar, verdiği binlerce seminer ve eğitimlerle büyük hayran kitlesi toplayan Eğitmen ve Yazar Ahmet Şerif İzgören “Geleceği Yönetmek” konu başlığıyla katılımcılar ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

İnteraktif bir şekilde geçen Türkiye Yüzyılı Kariyer Zirvesi’nde gençler, konuşmacılara soru ve görüşlerini de ilettiler. Büyük ilgi ve beğeni toplayan kariyer zirvesi ve gençlere verdiği büyük değer için katılımcılar, Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü ve ekibine teşekkür ettiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.