87 okunma

‘Sıfır Atık Mavi’ panelinde temiz bir dünyanın yolları arandı

ABONE OL
Ekim 16, 2022 14:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre duyarlılığına dikkat çeken ve bu konuda pek çok vizyon projeler ortaya koyan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla gerçekleştirdiği Sıfır Atık Festivali’nde anlamlı bir farkındalık hareketi başlattı. Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan festivalde, sıfır atık ile ilgili pek çok konu işlendi ve sorunlara çözüm önerileri arandı. Bu bağlamda festivalin üçüncü ve son gününde gerçekleşen ‘Sıfır Atık Mavi’ konulu panele vatandaşların ilgisi yüksek oldu. Panelin moderatörlüğünü yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, “Panele katılarak önemli fikirlerini bizimle paylaşan konuklarımıza teşekkür ediyorum. Kocaeli gerçekleştireceğiniz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsanız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bunun ev sahipliğini yapmaya hazırız ve bunu bilmenizi isteriz” dedi.

PANELE KATILANLAR
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, UNDP Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Encümen, Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu, Doğa Gönüllüsü Yazar Güven İslamoğlu, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, ‘Sıfır Atık Mavi’ konulu panelde konuşmalarını gerçekleştirdi.

ENCÜMEN: “ATIKLAR DOĞRU ŞEKİLDE DÖNÜŞTÜRMELİ”
2020’de UNDP Türkiye’nin Sudaki Yaşam Savunucusu ilan edilen Şahika Encümen, deniz yaşamını korumanın önemini vurguladı. Ercümen,“Yaptığım dalışlarda en çok plastik atıklar ile karşılaşıyorum. Bazı deniz canlılarımızı, örneğin, Caretta Caretta gibi deniz kaplumbağalarını, çoğu zaman boynuna plastik poşet veya ağ takılmış şekilde yardıma muhtaç halde buluyoruz. Bir çoğunu kurtarıyoruz, bazen de kurtaramıyoruz. Hepimizin yapması gereken de bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi” dedi.

“İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİNİ YAŞIYORUZ”
“Deniz benim yaşam alanım” diyen Encümen, “Maalesef iklim krizinin etkilerini yaşıyoruz. Atıklarının yüzde 15’i deniz üzerinde. Bu, buz dağının görünen kısmı. Geriye kalan yüzde 85’i ise denizin altında. Denizi sevmeyen insanın bile derin düşünmesi lazım. Çünkü soluduğumuz hava, içtiğimiz su doğal olaylardan etkileniyor” dedi.

PROF. DR. SALİHOĞLU: BÜYÜKŞEHİR’E MİNNETARIZ
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir etkinliği düzenlediği için minnettar olduklarını söyledi. Salihoğlu, “Denizlerimizin geldiği son durumu görüyoruz. Bir müsilaj problemi Marmara’da yaşadık. Şimdi bunu yaşamıyoruz. Denizdeki kirlilik durumu ve oksijen azlığı ise devam ediyor” dedi. Çevreye karşı hassasiyetin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Salihoğlu, “Son dönemde denize karşı olan ilgi, hassasiyet çok önemli. Çevresel ve evsel atıkların denizi kirletmemesi için herkesin son derece duyarlı olması gerekiyor” dedi.

“DENİZ YAŞAMINI KORUMAK ZORUNDAYIZ”
Doğa Gönüllüsü Yazar Güven İslamoğlu ise yaptığı konuşmada, “Denizde hayalet ağlar her geçen gün deniz tehdidini artıyor. Denizdeki plastiklerin yüzde 10’u atık balık ağı. Biz denizden bunları çıkartıyoruz. Artık deniz ağları markalanıyor. ‘Kestim, takıldı’ yok. Haber vereceksiniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu atık ağları toplayacak. Fethiye’de 14 metre boyunda balinaya denk gelmiştim. Kaçak atılan ağa takılmıştı. SAT komandoları ile balinayı kurtarmıştık. Bunlar sadece bizim görebildiklerimiz. Deniz yaşamını korumak zorundayız. 4-5 yıldır bu konuda farkındalık çalışmalar yapıyoruz. Balık ağının kopmaması lazım. Çöp toplamak ile bu işler olmuyor. Biz çöpçü değiliz, çöp toplamaktan bıktık. O lastik, o balık ağı denize gitmeyecek” dedi.

“SIFIR ATIK SESSİZ DEVRİM”
TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise, Başkan Büyükakın’ın “Sıfır Mavi Atık size ne ifade ediyor ?” sorusuyla ilgili şunları aktardı; “Bizim derneğimizin “Deniz varsa hayat var” isimli şahane bir mottosu var. Bu noktada sözün bittiği yerdeyiz. İklim değişikliği demiyoruz, iklim krizi diyoruz. Bizim yaptıklarımızın sonucunda bunlar başımıza geliyor. Denizler bizim oksijen kaynağımız. Sıfır atık sessiz devrim. Hepimizin bireysel olarak yapacağı çok şey var. Dünyayı ilk kirleten biz değiliz ama dünyayı kurtaracak son nesil biz olacağız. Sıfır Atık Mavi her kesime ulaşmamıza neden oldu. Gelecek diyoruz ya, gelecek şimdi. Buna göre davranmak zorundayız.”

“MARMARA, KOCAELİ KADAR ŞANSLI DEĞİL
Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu yaptığı konuşmada, “Ne yazık ki görünen şey şu, insanoğlu denizin kimyasını bozmuş, bize de müsilaj olarak gelmiş. Nasıl bozmuşuz, şampuan ve deterjandan kutularından tutun da tarımsal alanlarda kullandığımız gübreye kadar attığımız atıklar ile. Kocaeli kadar şanslı değil Marmara bölgesi. Tahir Başkanın bunda katkısı büyük. Müsilaj konusunda önemli çalışmalar yürütüyor” dedi.

BÜYÜKAKIN: KOCAELİ SİZİN EVİNİZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın panel sonunda konuklarına teşekkür etti. ‘Sıfır Atık Mavi’ konulu panelde önemli konuşmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Büyükakın, “Kocaeli, gerçekleştireceğiniz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsanız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bunun ev sahipliğini yapmaya hazırız ve bunu bilmenizi isteriz” dedi. Panel sonunda Başkan Büyükakın, konuşmacılara hediye verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.