Site icon Kocaeli Gündem Haber

İZMİT MECLİSİNDE 141 ARAÇ İÇİN YENİ KREDİ TALEBİ GÖRÜŞÜLECEK

Hürriyet: Bakanlık Kredi Kararı İçin Nitelikli Çoğunluk İstedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, araç satın alımı için daha önce AKP ve MHP’li üyelerin çekimser oyuyla meclisten geçen 125 milyon lira kredi yetkisinin bakanlık tarafından nitelikli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini söyledi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, araç satın alım süreci ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek üzere makam toplantı odasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet’e basın açıklamasında İzmit Belediyesi Başkan Vekili Çetin Sarıca ve İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural eşlik etti. Hürriyet Bakanlık onayı bekleyen 125 milyon TL’lik kredi talebinin, nitelikli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini, önümüzdeki mecliste konunun yeniden gündeme taşınacağını açıkladı.

“Bakanlık Kabul Etmedi”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Hürriyet, “Önümüzdeki Salı günü meclisimiz var.  125 milyon lira kredi yetkisi meclisten AKP ve MHP’li meclis üyesi arkadaşlarımızın çekimser kalmaları ve CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla sonuçlanmıştı. Biz bunu Bakanlığa gönderdik. Bakanlık bu kararı ne yazık ki reddetti. Biz bu 46 milyon lira için uğraşırken ret kararı geldi. Kabul oyları yeterli değil dendi. Bütün meclis sayısının artı 1 fazlası gerekiyor dediler. Nitelikli çoğunluk olmadığından dolayı kabul edilmediği belirtildi.

“Yeniden Kredi Talebi”

Satın alınması gereken 141 araç için kalan işlemleri devam ettiremiyoruz. Mecburen yeniden AKP ve MHP’li meclis üyesi arkadaşlarımızın ‘Evet’ oyu kullanmalarını rica ederek konuyu getirmemiz gerekiyor. Biz 46 milyon liranın netleşmesini bekledik. Kredi almayı başaramasaydık bir daha tartışmaya gerek yok düşüncesindeydik. Bakanlığın kabul edebileceği tarzda oylama yapılması düşüncesiyle konuyu meclise getirdik. 141 aracımızın satın alınabilmesi için yeniden kredi talebi getiriyoruz.

“Fiyatlar Sürekli Artıyor”

2022 bütçesi için yeniden hesap yapılacak. 125 milyon için 2021 bütçesi üzerinden oranlama yapılmıştı şimdi 2022 üzerinden oranlama yapılacak. Bizim toplam hesabımız 4-5 ay önce 125 milyon liraydı. Şu anda kalan 141 aracımızın bugün itibariyle satın alınma fiyatı 112 milyon lira civarında. Biz 115 milyon liralık krediyi tekrar meclise yeni dönem itibariyle getiriyoruz. 1 ayın bile çok önemi var. Türkiye’de fiyatlar sürekli oynak.

“Öncelik İller Bankasında”

Grup Başkan Vekilimiz ve İlçe Başkanımızla görüştüm ve onlara da izah ettim durumu. Onlarda gerekli siyasi görüşmelerini gerçekleştirecekler. Bunun bu Aralık ayı meclisinde hiç uzatmadan bize zaman kaybettirmeden 2023 bütçelerine hızlıca girebilmemiz için geçmesi gerekiyor. Artık kredi kullanma koşulları giderek zorlaşıyor. Ekonomik durum belediyelerde de giderek zorlaşıyor. Doğalgaz, elektrik sarfiyatımız 3 katına çıkmış. Personel giderlerimiz var. Kredi için en iyi koşulları veren İller Bankasını önceleyeceğiz.

“Kiralama Defterini Kapatalım”

Orada daha büyük nakit kullanabilmemiz için Salı günkü mecliste bizi oyalamamaları gerekiyor. Yapılan tasarruf ortada. Herkes ezberleri artık durumu. Tüm meclis üyelerinden ricam: Bize zaman kaybettirmeden Salı günü bu krediyi onaylayalım. Biz bir süreci başlattık. Hemen taze taze konu güncelken konuyu halledelim. Karar çıkarsa çok hızlı yürüyebileceğiz. 140 aracımızı da bir an önce almak istiyoruz. Artık kiralama defterini kapatmak istiyoruz. Bu konuda kent adına, halk adına ricamız var. Belediyelerin israf etmemesi adına, kamu kaynaklarını doğru kullanmak adına hareket ediyoruz. Bizden sonra gelecek yöneticiler de bu malı kullanacak.

“20 Yıldır Kullandığımız Araçlar Var”

Aslında belediye için uzun vadeli bir yatırım yapmış olacağız. En az 10 yıllık, belki de 20 yıllık kiralamadan kurtaracağız belediyeyi. En azından büyük tonajlı araçlar için söylüyorum bunu. Otobüsler, kamyonlar uzun süreli kullanılabiliyor. Onlar bugün elimizde olmasa kiralama yapacağız bu araçlar. Bu araçların bir bakım ve yakıt masrafı var. Saraybahçe, Alikahya Belediyesinden kalma araçlarımız bulunuyor.

“Amacımız Halkımızın Karına İş Yapmak”

Bu çabamızın halk için değer bulmasını ve kente artık zarar verilmemesini istiyoruz. 2 yıl önce 55 milyona aldırılmayan araçlar bugün 200 milyon liraya çıktı. O dönem yapılan hatalar bir daha yapılmasın. Hızlıca teklifimizin meclisten geçmesini diliyoruz. Grup Başkan Vekillerimiz konuşacak. Belki ara meclis talep ederlerse ona göre hareket ederiz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Amacımız halkımızın karına iş yapmak.”

Exit mobile version