107 okunma

BAŞKAN HÜRRİYET: FİYATLARIN KAFA KAFAYA OLDUĞU KURUM LEHİNE BİR İHALE YAPTIK

ABONE OL
Ekim 13, 2022 14:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet kısa süreli araç kiralamalarına dair yaptığı açıklamada, “milletimize hesap verme sorumluluğumuz gereği rakamları söylemek istedik. 3 aylık ihalemizin bedeli aylık 3 milyon 766 bin lira, fiyat farkı ile 3 milyon 900 küsüre çıkması öngörülüyor.  Kısa süreli riskli bir ihale olmasına rağmen, kısa süteli ihalelerde fiyatlar daha yüksek gelmesine rağmen bu ihale kurumumuzun ödeme koşullarını çok zorlamadığı, fiyatların kafa kafaya olduğu bir ihale yaptığımız aşikar. Ayrıca kanun en az 3 firmanın davet edilmesini yeterli görse de biz 10 ayrı firma davet ettik ihaleye” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarının satın alınması süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Başkan Hürriyet Belsa Plaza Ana Hizmet Binası 2. Katta bulunan Makam Toplantı Salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Hürriyet’e basın toplantısında başkan yardımcısı Ünal Özmural eşlik etti.

“Araçlarımızın Çoğu Teslim Edildi”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet kısa süreli hizmet araçlarının kiralanmasına dair yaptığı konuşmada, “Bu süreçte 3 aylık kiralama ihalemizi yapmış bulunuyoruz. Araç teslim süreçlerimiz hemen hemen tamamlandı. Onunla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. 3 aylık ihale sürecimizi de analiz ettik. Bununla ilgili özellikle bilgi aktarmak istiyoruz.

“Rakamları Eğip Bükmeyi Seviyorlar”

Yarın öbür gün burada da karalama kampanyaları yürütülebilir. Rakamları eğip bükmeyi seven bir muhalefetimiz var. Satın alma sürecine başladığımızda ‘Büyükşehir 40 milyona kiralıyor siz 125 milyona satın alıyorsunuz, Büyükşehir 40 milyona kiralıyor siz 170 milyona kiralıyorsunuz’ gibi rakamları eğip bükerek algı üreten bir muhalefetle uğraştık bu süreçte.  Hâlbuki bu rakamların söz konusu bile olmadığı, rakamların yalan olduğu ortaya çıkmıştı.

“Davet Usulü İhale Yaptık”

3 aylık kısa süreli ihale yaptık. Davet usulü yaptık ihalemizi. Davet usulü aslında pazarlık usulüdür. Bu ihalede de olabildiğince açık ihaleye girmemiş büyük filosu olan 10 ayrı firmayı davet ettik. Çok sayıda firma davet ettik çünkü 3 aylık süreçte araç temin etmek her firmanın harcı değil. Öz malı değilse çok zorlanıyor firmalar. Firmalar 3 aylık ihalelere girmeyi çok tercih etmiyorlar. Az firma davet edildiğinde de rekabet olmayınca yüksek rakamlar çıkabiliyor. Bu yüzden kanun en az 3 firmanın davet edilmesini yeterli görse de biz 10 ayrı firma davet ettik.

“Makul Rakamlar Çıktı Ortaya”

Biz araçsız kalmamak için çok sayıda firma davet ettik. Bu firmalardan 3 tanesi teklif verdi. 2 tanesinin rakamı en düşük olarak ve bizim kurumumuz lehineydi. Dolayısıyla ihalemizi Işık Grup ismindeki firma kazandı. Fiyatları da kurumumuz lehineydi. İkinci tur  pazarlıkta firma fiyatını düşürdü. Öyle yapınca da bizim ödeyeceğimiz makul rakamlar çıktı ortaya. Açık ihaleyle de karşılaştırdık durumu. 3 aylık ihale ile 2 yıllık ihaleyi karşılaştırmak çok mantıklı değildir. Uzun soluklu ihaleler daha makul fiyatlar sunarken kısa süreli ihaleler de hep yüksek rakamlar gelir.

“Hesap Kitap Yaptık”

Rakamlarımız gerçekten makul mü diye bir analiz yaptık. Eskiden araç kiralamalarında fiyat farkı zorunluluğu yoktu. Şimdi yeni yönetmeliklerle artık araç kiralamalarında da fiyat farkı zorunluluğu getirildi kamu yönetimlerine. Bunlar bir garabet ve öngörülemez. 3 liraya kiraladığınız şeyin fiyatı, fiyat farkı nedeniyle ileride büyük büyük rakamlara çıkıyor. Eğer 3 aylık ihale yapmak zorunda kalmasaydık KİK süreci de olmasaydı ve biz açık ihaleyi bağlasaydık 2 yıllık ihalede vereceğimiz fiyat farkı ne olurdu diye bir hesap kitap yaptık. Bizim en düşük teklifimiz 77 milyondu ama 77 milyon tek başına değil. Buna KDV geliyor. Bir de 2 yıl boyunca ödenecek fiyat farkı geliyor.

“Oranlar Sürekli Artıyor”

Genel endeks işlemlerinin çarpma bölme oranları var. Bunu da devletin sunmuş olduğu bir sistem de yapılıyor. Bu sisteme göre Eylül ayına kadar netleşmiş endeks oranı 985 görünüyor. Dolayısı ile endeks artış oranlarına baktığımızda yüzde 3,94, yüzde 3,84, yüzde 2,67 arttığı oluyor. En düşük ise yüzde 1,83 arttığı da görülüyor. Hep artıyor. Haziran ayında endeks oranı yüzde 6,80’e çıkmış. Total ödeyeceğiniz tutarları bu değişen oranlara göre çarpıp bölmek zorundasınız. Bu yasal bir zorunluluk ve devletin getirdiği hesaplama yöntemlerine ve formüllerine uymak zorundasınız. Böyle olunca her ay ödeyeceğiniz oranlar değişik rakamlar ortaya çıkıyor.

“Fiyat Farkları Her Ay Farklı”

Fiyat farkları oranları ve bu oranlara göre ödenecek aylık tutarlar her ay farklı geliyor. Fiyat farkı dediğimiz şey bu. Biz bu oranlara baktığımızda yüzde 1’in altına hiç düşmediğini ve genelde ortalamasının yüzde 2’nin üzerinde olduğunu görüyoruz. Bunlar devletin açıkladığı rakamlar. Biz yine de en düşüğünden aldık. Endeks oranını yüzde 1,5 aldık. 3-5 ay sonra yüzde 6’ya da çıkabiliyor. Yüzde 7’ye bile çıkabiliyor. Enflasyon ne kadar artacak, devlet nasıl bir fiyat farkı önerisi getirecek bunu şimdiden öngöremiyoruz.

“Çok Fazla Öngöremiyoruz”

Açık ihalede verilen en düşük rakam olan 77 milyon üzerinden böldük, çarptık. Yüzde 1,5 endeks üzerinden fiyat farkı hesabı yaptığımızda her ay vereceğimiz fiyat farkı artıyor. Toplamında da iki yıllık süreçte bize 15 milyondan fazla bir fiyat farkı gelmiş olacaktı. Endeksi yüzde 2 ya da yüzde 3’den hesapladığımızda bu rakam daha da artıyor. Fiyat farkı endeksiniz yüzde 2 olursa 77 milyonluk ihaleye 21 milyonluk fiyat farkı gelmesi muhtemel görünüyor. Yüzde 3 olursa ise 34 milyonluk bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. Çok fazla öngöremiyoruz. O yüzden net konuşmak mümkün olmuyor. Bunlar sadece tahminler.

“Kafa Kafaya Bir İhale Yapıldı”

Biz yine de çok fazla uçmamak adına yüzde 1,5 fiyat endeksinde kaldık ve oradan hesap yaptık. Bunları 3 aylık ihalemiz ile karşılaştırdık. 3 aylık ihalemizin bedeli aylık 3 milyon 766 bin lira ve bunun da fiyat farkı ile 3 milyon 900 bin liraya çıkıyor. Açık ihalemizdeki 77 milyon 818 binlik teklife 15 milyon 922 bin gibi fiyat farkını ekleyip 3 aylık toplamda ne kadar öderdik diye baktığımızda da burada da 3 milyon 900 küsür gibi rakamlar çıkıyor. Dolayısıyla 3 aylık pazarlık usulü ihalemiz kıa süreli riskli bir ihale olmasına rağmen, Kurumumuzun ödeme koşullarını çok zorlamadığı, açık ihale ile pazarlık usulü ihalenin fiyatlarının kafa kafaya olduğu aşikar.

“Şimdiden Çalışmalarımıza Başladık”

Geçmişte muhalefetin ileri sürdüğü “Büyükşehir’de 40 milyona kiralanıyor, araçları sakladınız” gibi yalanlara cevap vermek zorunda kaldık. İleri de bununla alakalı rakamları eğip bükmek isterlerse diye şimdiden size ve vatandaşlara bilgilendirme yapmak için bu rakamları paylaştık. Araçların büyük bir kısmını aldık. Hızlı bir şekilde hizmete soktuk. Yeni yıldan itibaren de sıkıntı yaşamamak için şimdiden çalışmalarımıza başladık.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.